marți, 8 decembrie 2009

Houston, we have a winner...

In ciuda a ceea ce vedeti de jur imprejur, cred ca Basescu si cu al sau PDL au pierdut.
Nu, nu e vorba de alegeri ci de imagine. E vorba de locul ocupat in subconstientul colectiv, e vorba de dezbinarea cetatenilor, de nemultumirea si frustrarile acumulate impotriva anormalitatii glorificate in cotidian cat si impotriva clasei politice ca sublimare a acestei stari.

Omul providential, politicianul ideal nu exista, insa oponentii sai au reusit performanta sa-l transforme pe Basescu in responsabilul unic pentru marasmul in care ne-am infundat, in paratrasnet pentru toate descarcarile emotionale ale multimilor nemultumite. E Bau Bau-ul, tapul ispasitor al problemelor noastre, efigia pe care trebuie s-o ardem si s-o calcam in picioare pentru ca sa ne simtim vindicati.

Si, trebuie sa recunoastem, n-a fost foarte greu, personalitatea-i grobiana, provocator-distructiva, tarele de caracter, greselile flagrante, nepotismul si oamenii slabi cu care s-a inconjurat, le-au dat multa apa la moara celor din tabara adversa.

Ca poarta o parte din vina, probabil mare, pentru ceea ce se intampla, cred ca e adevarat.
Ca poarta toata vina, asta nu are cum. Asta este in schimb ceea ce se doreste sa credeti. Pur si simplu, pentru ca se doreste ca ceilalti responsabili sa nu fie pedepsiti.

Pentru ca si ceilalti politicieni sunt tot atat de responsabili, daca nu chiar si mai mult, pentru starea de anormalitate in care traim.
Pentru ca nu dorim sa ne recunoastem greselile noastre. Pentru ca toti purtam o parte din responsabilitate pentru ca s-a ajuns aici.
Pentru ca daca nu recunoastem toate acestea si nu facem ceva ca sa indreptam lucrurile, n-am rezolvat nimic.

"Nu vedem lucrurile asa cum sunt ele, vedem lucrurile asa cum suntem noi" era un citat de Anais Nin. Si noi cum am ajuns sa fim?

Suntem satui pana peste cap de politicienii nostri, de spagi, de ineficienta, de furt, de indiferenta, de imoralitate, de problemele noastre, de ceilalti. Credeti ca daca vom gasi un vinovat pe umerii caruia sa punem aceasta povara, toate aceste lucruri vor disparea de la sine?

Nu credeti ca situatia trebuie privita cu maturitate? Nu credeti ca trebuie sanctionat tot ceea ce contribuie la starea de anormalitate in care am ajuns ? Nu credeti ca trebuie sa ne uitam si in oglinda ?

Vi se pare normal sa ajungem in a contesta legile si fundamentele democratiei atunci cand o situatie de fapt nu ne convine? Vi se pare normal ca sa-i renegam pe romanii din diaspora daca au alte pareri decat ale noastre? Dar pe ceilalti 49% din tara care au votat altfel, doar pentru ca vad lucrurile diferit?
Cine v-ar lua apararea, data viitoare, intr-o lume in care parerile diferite ar fi interzise?

Eu unul cred ca daca nu incepem prin a construi, a coopera, a incuraja, a respecta legea si a sanctiona ilegalitatile- fiecare dintre noi- tot aici vom fi si peste douazeci de ani. Oricine va castiga urmatoarele alegeri.

Eu sper ca sa intelegem cu totii ca, iata, 70.000 de oameni pot schimba fundamental o ecuatie politica. Aceasta este probabil cea mai importanta lectie pe care politicienii dar si noi insine ar trebui s-o invatam.

Ca parerea noastra, a fiecaruia, are greutate si ca oamenii politici ar trebui sa tina cont de ea. Ca e responsabilitatea noastra sa folosim aceasta putere constructiv.

Si da, cred ca noul presedinte trebuie sa se comporte diferit fata de fostul presedinte. Trebuie sa uneasca, trebuie sa-si calce pe orgoliu si personalitate, sa faca sacrificiile si sa ia deciziile ce se impun si, mai ales, sa puna interesul tarii deasupra interesului propriu sau al clicii ce sta in spatele sau.

Altminteri, va fi cu adevarat vinovat de dezastrul in care se afunda tara. Aviz "castigatorului".

cross post aici

2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca maine ar fi alegeri...tot basescu cu litera mica, ar iesi . Nimic nu s-a schimbat, iar el-presedintele va specula mereu situatiile pentru sine. Suntem natiunea dupa chipul si asemanarea clasei politice..... la fel de oportunisti, suficienti si farqa perspectiva. Nu cred ca poporul care l-a votat "s-a trezit" la realitate....nu-l duce capu' ..... este cufundat in nestiinta si se complace cu situatia aceasta. Popor fara speranta....

Dragos Popa spunea...

intr-adevar nu am mai avut un lider caruia sa-i pese de popor de pe vremea monarhiei. n-as spune totusi ca e un popor lipsit de speranta, poate doar un pic prea tolerant la toate faradelegile la care e supus. ne-am cam uitat valorile esentiale, esenta morala...