luni, 23 noiembrie 2009

Radacina rotunda

Secventele din ultimele saptamani, si cu atat mai mult cele din ultimele zile par a fi desprinse din "The Power of Nightmares - The rise fo the politics of fear" al lui Adam Curtis.

Se dezinformeaza si se manipuleaza asiduu de ambele parti, se creeaza mituri teroriste de genul "Matrozul Securist"/"Tiranul Basescu" sau "KGBistul Geoana"/"Omul lui Ilici", electoratului ii sunt speculate fricile, ii sunt bruiati neuronii cu realitati paralele pe diverse antene sau cu mesaje stereotipe ale postacilor indopati cu red bull si amfetamine, sunt alese trasaturi selective ale unuia sau altuia dintre candidati si ingrosate obsesiv si repetitiv cu scopul de a estompa alte calitati sau defecte, si cate si mai cate...

Ma uit pe Hotnews la articole si nu-mi vine sa cred cat de puternica e masinaria pusa in miscare si cat de mare trebuie sa fie disperarea. Aici sunt 549 de comentarii la ora la care scriu, aici sunt 334, iar forumurile rasuna mai abitir decat cascada Niagara. Sa fie romanii brusc cuprinsi de spiritul civic, sau sa fie altceva la mijloc?

Nu cumva se-ncearca cacofonizarea intregului mediu informational cu scopul de a inneca orice riposta a taberei adverse, de a confuziona, demoraliza si obosi alegatorul, poate, poate nu s-o mai prezenta si la turul doi?

Caci nimic nu este mai putin dorit de catre partide decat un alegator care sa judece cu propria-i minte, care sa refuze - atat cat se poate - manipularile uneia sau alteia dintre tabere. Liberul arbitru trebuie anulat, optiunile limitate, peisajul descris in alb si negru, unde negru este tabara adversa.

De ce, ma-ntreb eu, cand lucrurile pot fi privite si din alta perspectiva?

Sunt oare cei doi candidati radical diferiti? Sunt oamenii din spatele lor oare radical diferiti?

Sau oare, daca-i punem sub acest radical, ne iese o radacina rotunda? Cu dus si intors, oarescum asemanatoare...

Aveti nevoie de argumentele unora sau altora, sau puteti judeca de unii singuri? Simtiti nevoia sa va rescrie cineva istoria ultimilor ani sau va puteti aduce aminte de unii singuri ce-a facut fiecare dintre tabere, cum v-ati simtit in 2000-2004 si 2004-2009 (sau, de ce nu, din 90 incoace)?

Inchideti televizorul, opriti calculatorul/telefonul/sotia/sotul/prietenii si acordati-va un timp de gandire de unul singur.

Aduceti-va aminte, ascultati-va instinctul si-apoi votati-l pe cel ce va place mai mult, pentru ceea ce simtiti ca este/face, nu pentru imaginile create de prozeliti sau detractori.

Nimeni nu va poate lua libertatea de a decide, daca nu o oferiti de buna voie. E dreptul pe care vi l-ati castigat acum 20 de ani.

Niciun comentariu: