miercuri, 22 iulie 2009

Pasarea Dodescu

In postul anterior ma declaram sceptic cu privire la capacitatea si vointa clasei politice, in intregimea ei, de a putea oferi o solutie pentru un viitor mai bun. Va intrebam pe voi daca ati vazut vreun om politic capabil sa gestioneze interesele alegatorilor, orice alte interese decat ale sale sau ale clicii pe care o reprezinta. Cu o singura exceptie, nu am primit nici un exemplu, semn ca nu eram singurul pesimist.

Postul de ieri, al lui Claudiu Minea, pare - atat prin continut cat si mai ales prin comentariile pe care le-a starnit - sa fi lovit o coarda sensibila. Mai toata lumea care comenta era de-acord ca aparatul guvernamental este disfunctional iar majoritatea functionarilor ineficienti si nedornici de a schimba aceasta stare. Emil ne vorbea de restrangerea statului, ca solutie imediata, mizand pe capacitatea reprezentantilor societatii civile provenind din sectorul privat de a asigura o functionare eficienta a structurilor statale.

Pentru a nuanta polarizarea budgetar/privat, si a mai adauga o trasatura la portretul robot al omului politic, eu cred ca e nevoie in primul rand de persoane integre. Si fac aceasta mentiune deoarece cred ca nu numai clasa politica actuala nu va lasa fraiele puterii in mana societatii civile... Cred ca si o parte a mediului privat se va opune acestui lucru, in speta acea parte a mediului privat care traieste simbiotic si-si impleteste existenta si interesele cu clasa politica actuala. Acea parte importanta, vezi majoritara, a mediului privat compusa din oameni de afaceri care s-au adaptat la regulile jocului si au redefinit notiunile de avantaj concurential, nisa protejata, bariera la intrare prin filtrele lipsei de transparenta, ale informatiei asimetrice, ale traficului de influenta, ale spagii sub orice forma, ale coruptiei, intr-un cuvant. Parafrazand putin, sa nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa-mi apar statului actual, ci pe cel care ar trebui sa reprezinte si interesele cetatenilor sai ce nu s-au organizat in corporatii...

Si ca sa fiu mai explicit cred ca ar trebui sa alegem doar pe-acei reprezentanti ai societatii civile, provenind din sectorul privat, care se ghideaza dupa juramantul celor de la Thunderbird School of Global Management: "Ma voi stradui sa actionez cu onestitate si integritate. Voi respecta drepturile si demnitatea tuturor oamenilor. Ma voi stradui sa creez prosperitate sustenabila la scara globala. Ma voi opune tuturor formelor de coruptie si exploatare. Voi fi responsabil pentru actiunile mele. Si respectand principiile acestea, sper sa ma bucur de o reputatie onorabila si de o constiinta impacata."

Citind insa mai departele comentariile la postul lui Claudiu, mi-e teama ca surprind o stare de fapt: aceste disfunctionalitati n-ar fi posibile si acceptate daca sistemul de valori al majoritatii n-ar fi distorsionat, banii de furat s-au cam terminat, iar de data asta iarna s-ar putea sa fie ca vara. Fierbinte...

Mai trist insa m-am simtit citind acel comentariu al lui Joness (caruia ii dau dreptate), legat de faptul ca am ajuns sa platim taxe doar pentru: "... a ni se permite sa traim si sa muncim in tara in care ne-am nascut, sa locuim alaturi de familia si prietenii nostri si sa vorbim peste tot limba noastra natala."

Si dupa aceea mi-am dat seama ca o parte importanta din cei care comenteaza pe blog sunt romani ce traiesc si muncesc in strainatate, iar dezamagirea fata de situatia de fapt din tara ii impinge din ce in ce mai mult pe cei asemenea lor sa ia in considerare ipoteza emigrarii...

E posibil oare ca dupa 20 de ani de convietuire cu un sistem de valori diform, clasa de mijloc, activa, educata si animata de intentii onorabile sa impartaseasca soarta pasarii Dodo si sa devina o specie pe cale de disparitie in Romania?

3 comentarii:

stranum53 spunea...

din punctul meu de vedere, clasa de mijloc nu e pe cale de dispariţie. în acest moment ea reprezintă cam 35% din cetăţenii români.

problema aşa cum o văd eu este că această clasă de mijloc românească este subdimensionată şi nu are încă toate caracteristicile celei occidentale: puterea ei financiară, de exemplu; dar şi valorile ei ("protestante"), care nu sunt cu totul acceptate la noi, mai ales în sudul şi estul ţării - unde sunt mai degrabă mimate.

părerea mea e că avem o clasă de mijloc parţial deformată - adică cu valori deformate - iar clasa politică actuală are tot interesul ca situaţia asta să dureze, vezi să se înrăutăţească. eu văd în asta reziduurile comunismului de tip nomenclaturist ca şi cadru mental, care s-a autoperpetuat în cadrul elitelor politice - în fond prea puţin diferite faţă de cele de acum 20 de ani.

soluţia poate veni de la elitele tinere - anume, dacă vor reuşi să rămână în ţară şi să creeze o forţă politică nouă lipsită de orice legătură cu perioada comunistă şi cu elitele ei, în loc să se angajeze în partidele existente sau să emigreze.

Razvan Pascu spunea...

Probabil ca o sa fie bine si la noi vreodata...dar deocamdata nu e nimic nici bine, nici placut...

Dragos Popa spunea...

@stranum53: eu cred ca inclusiv clasei de mijloc romanesti i se pare normal sa "o ia pe scurtaturi" si considera coruptia ca pe un fenomen inerent. mi-as dori ca in timp, sa se sedimenteze o miscare progresista in cadrul acestei paturi.

@Razvan Pascu: sa speram ca se va schimba in bine in decursul vietii noastre...