miercuri, 14 ianuarie 2009

Mult si Bine pentru Tine - II - Mai Mult decat Bine.

Dorinta de parvenire si succes, "reusita" materiala cu orice pret, profitul record din pierderea altora (si pacalirea consumatorului spre cumpararea unui produs care nu este atat de bun pe cat il prezinta reclama se cheama tot pierdere pentru acesta din urma), cultul individualismului, al consumismului, al vitezei, cantitatii, puterii, si mai ales al banului sunt pseudo-valorile ce ne-au adus aici...


In timp, am ajuns ca "Mult" sa-l inlocuiasca pe "Bine"...

Cu aceasta transmutare, prin care reperele cantitative au inlocuit reperele calitative s-a deschis si usa pentru exces si manipulare. Pentru ca daca "bine" era o formula holistica ce tinea cont si de binele tau dar si de binele celuilalt, "Mult" este doar pentru tine. Probabil ca veti obiecta spunand ca notiunea de "Bine" - ca notiune vaga - poate fi interpretabila si pervertita in interesul individual, insa acest lucru nu este aplicabil in cazul unei abordari sincere, constiinta jucandu-si rolul in deciziile luate.

In acest context, abordarea "win - win" se transforma deseori in "win-lose" iar schemele sinergice si cooperative, de genul 1+1 >= 2, sunt inlocuite frecvent cu modele "zero sum game". Crearea de valoare adaugata neta la nivel de sistem este, astfel, deseori substituita cu transferul de valoare intre actori.

Prin aceasta inlocuire de modele, cel mai mult sufera sistemul privit in totalitatea sa, odata prin pierderea omogeneitatii, ca urmare a concentrarii de valoare materiala la nivelul unor actori in defavoarea celorlalti (iar un sistem neomogen devine mai putin redundant si deci mai putin rezistent la socuri) dar mai ales prin incetinirea procesului de creeare a valorii adaugate utile sistemului. Valoarea adaugata se creeaza la nivel de individ insa valoarea adaugata "utila" actorilor individuali poate fi chiar valoare "sustrasa" din sistem - vezi "tragedy of the commons".

O astfel de abordare pur cantitativa, favorizeaza bulele speculative, manipularile in masa, schemele piramidale, fraudele de proportii, exploatarea, furtul si aservirea. Toate aceste fenomene accentueaza concentrarea valorii din sistem in mainile catorva jucatori, ducand la adancirea si mai mare a diferentelor dintre bogati si saraci (repet nu sunt comunist/socialist). Asa cum spuneau si alte articole, ce alte exemple mai bune pentru scheme piramidale decat Wall Street si actualul sistem financiar paralel...


Accentul se muta astfel exclusiv pe interesul individual, soarta grupului fiind ignorata sau chiar sacrificata. In timp, un astfel de comportament necorectat este sinucigas pentru specie. Ca atare acest comportament este sinucigas si pentru oricare din indivizii acelei specii.

Insa rationamentul pe termen lung este usor de ignorat atunci cand gratificarea materiala survine exclusiv pe termen scurt. Salariul vine la sfarsitul lunii, bonusul o data pe an, budgetul de venituri este pe un exercitiu financiar. Viata devine o insiruire a din ce in ce mai multor obiective succesive si deadline-uri. Devenim o masina eficienta (sau proverbialul caine Pavlovian?), insa uitam sa traim.

Aceasta pervertire de valori prin mutatiile suferite de la "Bine" la "Mult" deschide usa si pentru un alt efect nefast, caci notiunea de "Bine" are si o valenta de echilibru, ea fiind expresia justei masuri si - prin definitie -incompatibila cu excesul pe cand, prin opozitie, notiunea de "Mult" este "open-ended" si ca atare duce la excese.

Atunci cand cresterile record de profit si lacomia devin modele, dezvoltarea sustenabila, armonioasa si crearea de valoare adaugata reala sunt subordonate cresterii iresponsabile si maligne, cu scopul de a obtine "Mai Mult" din "Mult".


Goana dupa profit devine un fenomen iterativ si auto-sustenabil, transformandu-se intr-o epuizare accelerata a resurselor la baza piramidei (resource depletion) pentru a obtine cat mai mult profit la varful acesteia. Randamentul maxim pentru cei din varf este bazat pe un consum nerentabil pentru cei de la baza, fara ca profitul sa fie partajat (in mod real) intre baza si varf, sau in afara piramidei. Iar celor situati in varful piramidei nu le pasa de distrugerea resurselor de la baza, fie ele resurse naturale, umane sau capital, atat timp cat isi pastreaza avantajele.

Ne-am pierdut simtul masurii, tempo-ul de rezonanta cu ritmurile naturii, vietuim in overdrive, suntem posedati si nu ne mai apartinem...

Am ajuns precum o colonie de furnici nebune, catarate pe o felie de pizza ce pluteste pe valuri. Suntem obsedati doar sa mancam fiecare cat mai mult din acea felie, uitand ca atunci cand se termina felia vom muri cu totii. Satui dar innecati...

"It all makes perfect sense / Expressed in dollars and cents / Pounds, shillings, and pence"

Niciun comentariu: