sâmbătă, 11 octombrie 2008

tichiute colorate...de staniol

vorbeam in posturile anterioare de o anumita tendinta de concentrare a activelor din piata in bilanturile catorva banci mai mari precum JP Morgan, Citibank, Goldman Sachs, Wells Fargo.

Dintre acestia, remarcam ca JP Morgan avea o tendinta cvasi supranaturala de a face intotdeauna alegerile corecte si de a-si extinde businessul in detrimentul concurentei (cei mai mari in derivative si n-au facut greseli, s-au extins in commodities atunci cand LEH si MER s-au retras/micsorat, au cumparat Bear Stearns cu bani de la FED, se pare ca au cauzat caderea lui Lehman taindu-i accesul la fonduri). Ca si cand ar fi protejati, the chosen ones...

Au aparut unele zvonuri cum ca ar fi si in spatele caderii pietelor din ultimele zile, prin margin calls - uri facute asupra brokerilor si hedge fundurile ce erau clientii lor, declansand vanzari in cascada a activelor acestora. Explicatia ar putea fi una rationala cum ca au majorat marginile deoarece erau ingrijorati de gradul de indatorare a acestor clienti (deleveraging) sau - una mai "ruthless" - ca vroiau sa puna mana pe activele vandute la preturi de chilipir. Voi care versiune o preferati? :)

Tot la categoria tichiuta de staniol, iata aici un alt articol, ce-i drept cu parfum puternic de teoria conspiratiei dar care n-as spune ca e in intregime absurd... Mergand pe teoria concentrarii averii in mainile catorva si dupa toate cele ce s-au intamplat, nu stiu ce sa zic despre un razboi financiar al bancilor americane consolidate (JP Morgan, Citi, Goldman Sachs) cu scopul de a lichida concurenta si a pune mana pe active bune de prin bancile europeene sau, de ce nu, asiatice... stau si ma intreb oare TARPul acela de $700 mld, asa cum fusese el propus initial, cu autoritate discretionara, fara supervizare, fara responsabilitate, oare la ce servea?

Si daca tot vorbim de teoria conspiratiei, iata si inca doua articole din surse mai sigure, despre razboiul financiar si anumite spargeri de sisteme IT si scurgeri de informatii , ghiciti unde, la IFC si World Bank... coincidenta bien-sur!

Niciun comentariu: