joi, 30 octombrie 2008

Si tarile se-mpusca nu-i asa?

Bun deci nu suntem in plina criza precum Ungaria, n-avem deficitul de cont curent al Bulgariei, al Lituaniei sau Letoniei dar in schimb suntem downgradati de S&P la junk status. Am ajuns singura tara din UE care nu este investment grade...

Adica, poate n-ati inteles, S&P a downgradat si Bulgaria astazi, doar la BBB, pastrand-o investment grade!!!

Acum nu zic nu, avem deficiente structurale, avem o economie supraincalzita, avem deficit de cont curent, o politica fiscala asa si-asa, avem supraindatorare si bula imobiliara. Si da - fir'ar sa fie - avem si politicieni incompetenti, promisiuni budgetare fantasmagorice si an electoral...

Ok suntem dependenti de capitalul strain ceea ce nu-i bine in perioada de criza. Ok guvernul nu se intelege cu presedentia iar parlamentului nu-i pasa decat de interesele proprii (si-ale grupurilor ce-i sustin).

Dar avem un sistem bancar mai solid ca-n regiune, avem un grad de indatorare raportat la PIB mai acatarii decat toti vecinii, rezerve valutare mai acoperitoare, exporturi mai dinamice decat importurile si-o perspectiva de crestere cat de cat rezonabila (fie si la 4%) pentru 2009.

Si-atunci - repet - meritam sa fim singura tara downgradata la junk status din UE?

Dincolo de scenarii conspirationiste - dar cu samburi solizi de adevar - ca e o polita platita BNRului pentru pierderile suferite de nume mari care au jucat impotriva leului, dincolo de rapoartele de analiza "servite" de pe pietele financiare, dincolo de vaicarelile politicienilor autohtoni care urla ca "ne face" presa straina, dincolo de adevarurile legate de deficientele economiei romanesti, dincolo de toate acestea... nu vad decat un raspuns sec si anume NU!

Uitandu-ma la Ungaria, Lituania si Bulgaria, n-am nici o jena sa spun sus si tare ca nu stam chiar asa de rau. Si-atunci, presupunand ca lucrurile nu sunt intamplatoare, ma intreb de ce atata graba stimabililor? De ce trebuia downgradata Romania mai intai? Pe cine se vrea sa se puna presiune si ce se se urmareste in zilele acestea?

Niciun comentariu: