vineri, 5 septembrie 2008

the new WMD and what happened thursday

cu alte cuvinte, noile arme de distrugere in masa (Weapons of Mass Destruction)...

cum n-am mai scris de ceva vreme pe blog - putin concediu si-un program un pic mai plin - ma simt nevoit sa leg parama narativa de ultimul mare ponton cronologic care a trecut pe langa noi in aceasta perioada. e vorba de razboiul din Georgia.

ma tot gandeam, pe langa condamnabilele atrocitati comise de ambele parti beligerante si pe langa ocuparea partiala de facto a teritoriului unei tari suverane de catre Rusia, cat de mare poate sa fie domle' coincidenta asta... adica cum a putut s-o comita in asa hal Saakashvili incat sa creada ca daca trage ursul furios de coada scapa nepedpsit?

ca sa fiu sincer cred - propaganda sau ne-propaganda - ca Putin avea dreptate cand spunea ca USA nu e straina de toata chestia asta si ca da bine la candidatii republicani la presedentie. in fond si la urma urmei Saakashvili e produsul lobbyului american (educat in US) iar vre-o cativa consilieri republicani si exponenti ai neoconservatorilor s-au tot perindat pe langa el cu tot felul de sfaturi. de ce l-ar fi sfatuit prost?

pai e mai simplu sa reinvii monstrii din trecut decat sa creezi altii noi, mai ales cand chestia cu terorismul si orientul mijlociu cam scapa de sub control (vezi aici ). nu-ti trebuie imaginatie ci doar puterea mass media pentru a scoate fosta sperietoare bolsevica de la naftalina... "The rise of the politics of fear!"

E tiparul clasic al neo-conservatorilor, gaseste un dusman, da-i proportii mitice, sperie bizonul si transforma totul intr-un western cu baietii bun (US) contra baietii rai (Rusia, Iran, terorism...). distrage atentia maselor, doar stii cat de mult le place un film clasic ? in tot timpul asta tu jecmaneste-i pe oameni in continuare, ia-le banii...

nu zic, cu siguranta s-a lipit si pe planurile rusilor (ale lui Putin, catorva generali si a oligarhilor) care mai castiga un pic de stralucire pe gablonzul nationalismului si mai vand o iluzie de maretie celavecului aburit de votca...

dar cred ca tiparul asta vechi iata ca are si mici variatiuni in contextul unei globalizari crescande si a unei interdependente financiare generalizate. se dau si alte lovituri pe sub centura dar ce ne facem fratilor, ca si ceilalti pot retalia si mai rau de-atata daca-i omoram s-ar putea sa suferim si noi...

ma refeream la jocurile pe pietele financiare si pietele de capital nationale rusesti si chineze. pai da, pietele rusesti sunt in cadere libera de cand investitorii au incepu sa retraga fonduri de teama consecintelor razboiului. dar banca centrala rusa a si vandut $4.5 bn ca sa intervina si in ciuda divesturilor din ultimele luni, rusii tot sunt al optulea mare detinator de active US...

pe de-alta parte se pare ca stapanului celui mai mare arsenal de arme de di$trugere in masa, Banca Centrala a Chinei, nu mai are unde sa bage rachetele in priza... sau altfel spus se poate sa ai peste 1 trilion dolari in active americane (US Treasuries, GSEs si alte equity) dar doar $3.5 bn capital?

ce se intampla daca ministerul de finante al Chinei se hotaraste sa limiteze cumpararile de dolari acceptand pierderi pe portofoliu si incetinirea exporturilor?

si cine a intervenit zilele astea de s-a intarit dolarul in asa hal vs EUR si JPY? si de ce s-a dus DJ in picaj in lipsa unor vesti catastrofice (cu exceptia celei cu somajul care a fost o surpriza doar pentru cei care se faceau ca nu stiu despre ce-i vorba...)?

ni se pregateste ceva?

Niciun comentariu: