luni, 29 septembrie 2008

frana la bailout

conform Reuters, deputatii americani au votat impotriva bailout planului risipind, in prima etapa, visele lui Paulson si Bernanke de a primi bani gratis de la contribuabil.

as putea s-aplaud aceasta intoarcere la 180 grade a politicului american sub presiunea publicului si chiar o voi face desi inca nu s-a terminat distractia. Inca se mai fac jocuri de culise, se-ncearca convertirea celor care au zis nu la tabara lui Paulson, s-a pus MSMul cu gura pe public ca vine Armagheddon-ul etc etc.

probabil ca vor fi caderi bruste ale pietelor (DJIA a incasat deja un -7%, tradingul s-a oprit in Brazilia), convulsii, probabil ca se vor inscena si niste catastrofe, altele se vor intampla in mod natural orsicum urmeaza vremuri incerte.

vor fi si chestii mai putin placute:
 • pietele monetare si tradingul intrabancar blocandu-se sau limitandu-se foarte mult, din cauza lipsei de vizibilitate asupra contrapartidelor (linii anulate sau limitate)
 • o oarescare panica va cobora si la nivelul cetateanului obisnuit si s-ar putea sa vedem un inceput de "run on banks"
 • spikeurile de EURIBOR /LIBOR care au inceput de cateva zile se vor accentua din aceeasi lipsa de incredere intre contrapartide, in ciuda celor $630 mld (!!!!!) injectate de FED si alte banci centrale in piete azi.
 • vom vedea alte falimente pe acele companii financiare care sunt over leveraged

cu siguranta atitudinea va fi de flight to safety si de protejare a lichiditatilor. Platile mari s-ar putea intarzia, capitalul lichid al companiilor va fi mai protejat...

intrebarea ramane, in afara de miscari politice pentru trecerea acestui pachet prin congresul american, la ce alte manevre se vor deda baietii lui Paulson? cred ca, in acest moment, all gloves are off si ne putem astepta la diversiuni serioase... avand in vedere riscul la care se expune SUA, un astfel de crash poate deveni o perioada tulbure ce ar face posibila interventia institutiilor statului abilitate sa apere interesele americane in lume. ghici ghicitoarea mea care or fi ele...

imi vin in minte tot felul de intrebari:
 • poate sa devina FEDul insolvent?
 • se poate revizui conceptul de FED?
 • se poate downgrada rapid riscul de tara US cu consecinte incalculabile in ceea ce priveste exodul investitorilor straini? asta ar determina pe termen scurt un dump overboard de active americane (inclusiv US Treasuries) cu consecinte catastrofale asupra pietelor, costului capitalului (strainii nu vor mai fi prea dornici sa ia pozitii de equity in companii americane) , yielduri crescute, blocari de limite pe US etc.
 • va incepe China un fire sale de dolari si va revalua RMBul, declansand o spirala a mortii?
 • rezista Japonia cu atatea active americane on the books?
 • cum se vor repozitiona UE/ Rusia / OPEC countries / Latam vis a vis de USA?
 • cat sa fie durata de viata a fiat currency?
 • se pot bloca complet pietele monetare si intrabancare?
va fi interesant de urmarit, orsicum vad ca bancile centrale si guvernele G8 sunt in alerta maxima.

Niciun comentariu: