miercuri, 2 iulie 2008

baby it's getting cold outside...

iata ca in postul anterior ziceam ca evolutia crizei la nivel mondial a fost franata de diverse forte inertiale. din nefericire nu ma mai uitasem pe evolutia pietelor in ultimele zile. wow ce baie de sange...

bursele s-au prabusit, iar sectorul financiar e in cadere libera. sunt din ce in ce mai multe zvonuri despre prabusirea unor mari jucatori financiari (Lehman Brothers ?) si a unei intregi cohorte de banci mai mici sau de talie medie. unii spun chiar ca e vorba de un risc sistemic pe cale sa se materializeze in sectorul financiar, un financial perfect storm. citez din articolul de pe link:

To date, much of what has been put aside for a rainy day assumes individual banking problems, but not a clustered grouping of multiple banks all failing at the same time. That makes this occasion something of a brave new world. For investors, it is possible that going forward the best concept to apply may be the idea of seeking out a bank which can provide the return OF your money, rather then the bank which pays the best return ON your money.
scary...

oare cum va rezista o piata deja in corzi falimentului unui jucator de talie mare (Lehman? Goldman ? ...naaah!) sau unei serii de falimente a unor banci mai mici? e posibil sa se raspandeasca ca focul la butoaiele cu praf de pusca?

oare mitul "too big to fail" e pe cale sa dispara? uitati-va la General Motors, acest darling al Americii ...

se pare ca aceasta acalmie care se instalase in mod inexplicabil in piete precum si increderea care in mod fals aparuse din nou, ca si cum nici o criza nu avusese loc, e pe cale sa se destrame brusc. au aparut si ultimele cifre legate de cresterea ratei somajului in US si nu sunt de loc roze.

si s-ar putea ca nici ultimele incercari de cover-up si de intarziere a unor legi de mult asteptate, care insa risca sa puna in dificultate bancile care s-au jucat de-a investitul cu banii altora, sa nu mai poata opri inevitabilul.

cel putin, suprinzator, mai sunt si unele industrii care profita de pe urma crizei. asta arata clar ca situatia e really fucked-up :):):):)

what's next Mr Spin Doctor? how's Iran doing?

Niciun comentariu: