joi, 26 iunie 2008

laie, balaie sau cu meshe?

tot incerc sa pun cap la cap niste date ca sa-mi dau seama cum s-or aseza lucrurile pentru Romania in perioada asta de criza. vorbind cu prietenii apropiati ii avertizam inca din toamna trecuta ca frontul atmosferico-financiar depresat urmeaza sa ajunga si asupra Romaniei. Iata ca de cateva luni am inceput si noi sa simtim turbulentele.

anul trecut le spusesem acelor prieteni ca:

  • Romania va cunoaste o sugrumare a accesului la credite,

  • e posibil ca sa vedem o depreciere puternica a RONului

  • vom vedea o reducere a FDIurilor ca urmare a restrangerii accesului la finantari ieftine la nivel de companiile mama ale multinationalelelor

  • vom vedea un burst al bulei imobiliare etc etc
intre timp situatia internationala a evoluat mai putin liniar decat ma asteptam, izbucnirea crizei parind a fii tinuta inca sub capac, prin remedii temporare si tot felul de cover-ups / miscari dubioase ale celor care profita de pe urma sistemului actual (marea majoritate).

as putea mentiona aici intarzieri de downgrade-uri de rating de catre Moody's/S&P (vezi MBIA/AMBAC si altele), infuzii de capital prin GSEuri (FHLB, Fannie Mae...), injectii de lichiditate in sistem prin varii instrumente (TAF, TSLF si alte auction windowuri care lichidizeaza active riscante), simple leucoplasturi de genul vouchere de consum date americanilor, manipularea pietelor, manareala legilor pentru a fi mai laxe (schimbarea modului de calcul al provizioanelor, evitarea mark to marketului cu complicitatea auditorilor etc) sau chiar minciuni directe si musamalizari in presa (situatia Bear Stearns inainte de a fi preluata de JP Morgan sau statisticile oficiale americane).

aceste efecte inertiale ale sistemului duc la o intarziere a difuzarii si la o aplatizare a amplitudinii crizei in drumul inspre Romania.

a aparut insa si un contraefect al crizei occidentale pe care nu-l credeam posibil. eu ma asteptam ca, intr-un flight to safety, capitalurile sa fuga dintr-o economie subreda si prost regulata ca a Romaniei spre safe havenuri.
cu toate astea efectul a fost contrar (dupa o etapa initiala de recul). vad din ce in ce mai des ca Romania (si pietele emergente din zona) devin tinte predilecte pentru tranzactii, produse financiare si business lines-uri care pana acum ne ocoleau pe motiv ca ticketurile erau prea mici si profiturile nu justificau deplasarile... bancile isi inchid sucursale si dau oameni afara in pietele mature (Europa de Vest si USA) ca sa se extinda in CEE, apare o reorientare catre pietele inc are mai exista potential de crestere ca urmare a retragerii de pe pietele saturate. Ticketurile din RO , care pana acum erau prea mici, acum sunt numai bune comparativ cu miliardele necesare pentru un succesful deal in UE/US, se potrivesc cu lipsa de incredere si punga stransa a bancilor... hmmmh, that greedy feeling....

Cat despre efectul unei suprabundente de credite eu zic ca nu e tocmai pozitiv. au fost destul de multe articole din presa in ultima vreme despre supraindatorare si chiar tind sa-i dau dreptate lui Guv'nor cand spune ce spune... ni se spune ca e gradul de indatorare in PIB e destul de ok dar oare sa avem o clasa de mijloc suficient de bine inchegata si suficient de solida ca sa sustina un ritm de crestere sanatos al consumului din putinul venit marginal care-i mai ramane dupa ce plateste rata la apartament si masina?

apropo de clasa de mijloc, daca ce spun baietii astia aici e adevarat, cum c-ar fi doar vre-o 300.000 angajati la nivelul tarii care au peste 1.000 EUR brut salariu (din care probabil 50% in Bucuresti), atunci nu prea vad cat de mult se mai poate intinde elasticul fara sa se rupa.

bula mea de cristal e incetosata rau de tot si nu ma descurc sa bajbai in scenarii... dar ceva imi spune ca melanjul dintre supraindatorare (mai ales in valuta), economie fragila cu productivitate scazuta, bula imobiliara, dobanzi care cresc si inflatie (ma uit cum a decolat M3 in aprilie...), n-o sa dea nimic bun.

si tot ma uit la cursul EUR si ma gandesc ca e cam jos. si ma gandesc ca alea 6-7 bn EUR care au venit de la capsunari in 2007 sa nu mai curga asa usor anul asta, ca deh se inchid santierele in Spania, Italia e suparata pe noi si nici in restul Europei nu e prea breaza treaba. parerea mea...

vorbind despre inflatie iata doua articole aici si aici destul de interesante despre topic. nu ma pot impiedica sa nu citez (un citat de Otto Freidrich preluat in articol) un efect secundar care ar comic daca nu ar fi dureros:

Yes, the inflation was by far the most important event of the period” says a 75 year old journalist. … It wiped out the savings of the whole middle class, but those are just words. You have to understand what that meant. There was not a single girl in the entire middle class who could get married without her father paying a dowry. Even the maids — they never spent a penny of their wages. They saved and saved so that they could get married. When the money became worthless it destroyed the whole system for getting married, and so it destroyed the whole idea of remaining chaste until marriage. The rich had never lived up to their own standards of course, and the poor had different standards anyway. But the middle class, by and large, obeyed the rules. … But what happened from the inflation was that the girls learned that virginity didn’t matter anymore. The women were liberated.”

Niciun comentariu: