vineri, 9 mai 2008

Tot despre common sense/bun simt

ca sa revin la common sense / bun simt si partea cu eu vs. ceilalti...m-am tot gandit cum poate sa fie un simt/sense comun sau bun? cum poti sa definesti acest "common" prin pespectiva unui simtamant sau sens cand vorbesti de o notiune pur subiectiva ce tine de perceptia personala.

ma gandeam ca acest common sense e, intr-un fel, o manifestare a acelui swarm behavior care dirijeaza stolurile de pasari sau bancurile de pesti. citisem intr-o carte cum de fapt, in loc sa fie o actiune concertata cauzata de anumiti membri mai inteligenti ai grupului, miscarea omogena a intregului banc de pesti e de fapt rezultanta unui set de reguli simple aplicate de catre toti membrii, de genul:

1. evita orice pradator care se apropie de tine;
2 pastreaza o distanta egala fata de membrii bancului/stolului

e si simplu la prima vedere dar parca si transcende explicatia...

intr-un fel sintagma "bun simt" in romaneste parca e mai larga, include si o anumita notiune de buna educatie si civilitate si de aceea mi se pare mai adecvata (si prin introducrea notiunii de "bun" ca rezultatul unei judecati).

orsicum, un alt lucru interesant aici este si caracterul uniformizator al acestei notiuni, ce e bun pentru grup, dovedit si acceptat ca atare este automat impus si individului. Pac! te-am stantat si trebuie sa te conformezi! :)

si mai e un lucru, bunul simt poate fi si sursa de erori atunci cand ai de-a face cu situatii contra-intuitive...

Niciun comentariu: